מאת: יפעת בן רפאל
לא פעם אנחנו מכוונים את ליבנו לעבר הפשטות. גדלנו בתוך עולם חומרי, ריאלי ומדעי, עולם שבו רוב הטעמים והצבעים מופקים סינטטית מתזקיקי נפט, כלי האוכל גם, הפתרונות העיקריים למחלות הם כדורים או זריקות, אנו נדרשים בעיקר לעבודה וירטואלית המשלבת פחות ופחות את גופנו ויותר טכנולוגיה ועוד. מי מכם הרגיש לאחרונה בדידות? יצא לכם להיות בחברת אנשים ממקום עבודתכם בארוע מסוים והרגשתם ריקנות וחוסר קשר וחיבור לאותם אנשים? אני בטוחה שהם הרגישו אותו דבר כלפיכם.
חיינו עד לא מזמן (ועדיין) בתקופה של ניכור וקרירות. הטכנולוגיה רבות מסייעת לנו להמשיך כך מטעמי נוחות. אנחנו מתחילים להבין שהעולם שחיינו בו עד היום דומה מאד לפס ייצור שבו כל המשפחות דומות, כולם קונים את אותו האוכל, נוסעים באותה מכונית, לכולם אותן הדעות, משתמשים באותו אתר באינטרנט – אבל כל אלו לא גורמים לנו להרגיש מאושרים. מפעם לפעם מתעוררים בנו רגשות שרוצים לחזור קצת אחורה, שיהיה לכם זמן לעבור ליד השכנים, לשאול לשלומם ובאמת שיהיה לכם את הזמן לשמוע, אתם רוצים להרגיש שאכפת לכם ואכפת להם מכם. הרבה מאיתנו הופכים מסורתיים, מחפשים אחר אמונה טהורה, שיש מי שדואג לנו מלמעלה. יש כאלו שמחפשים זאת בתזונה- שימוש הולך וגובר בקמחים וקטניות מלאים, להכין את הטחינה לבד, להקפיד יותר על המרכיבים. בדיור- יותר ויותר צעירים מחפשים את הבית במושב, עם האפשרות לגור קרוב לאדמה, עם פחות צפיפות ובה בעת יותר חום אנושי.
אנחנו מחפשים קירבה, אבל קשה לנו לקבל מגע. מגע מקושר עם מבוכה, עם קבוצה של דברים שהקוד החברתי לגביהם קובע שאסור. לרוב לא נפנה לעיסוי אלא אם כן כואב לנו כבר כל כך הרבה חודשים ושנים.
מסאז' הוא תמצית המקור. מסאז' הוא ההתחברות האולטימטיבית לכל מה שנוסך בנו תחושת בטחון ושלווה. הגענו לחיים מתוך מגע עמוק מתעלת הלידה, החוש העיקרי שדרכו מקבל התינוק גירויים בחודשים הראשונים הוא החוש הטקטילי- חוש המגע (המישוש והרבה יותר ומכך). דרך החוש הטקטילי חש התינוק רמות שונות של מגע (מגע קל, מגע עמוק, רטט, תנועה). תדירות המגע ואיכותו הם אלו שקובעים תחושת בטחון ואמון בהורה.
למה דווקא מסאז'? מחקרים על מערכת העצבים התחושתית (שמעבירה אותות מהסביבה דרך הגוף אל המוח) מראים שמגע חוסם תחושת כאב. כן כן! תחשבו על מחלף טיפוסי בכבישי איילון. במידה והגוף חש בגירוי מכאיב, הוא רוצה להעביר את ההודעה למוח ולכן הוא שולח שליח למוח. אותו השליח צריך לעבור באיילון. הוא מגיע למחלף ומשם לכביש הראשי. אם איילון פקוק מלכתחילה, יהיה לו קשה יותר להיכנס וייקח לו יותר זמן להגיע. מי יכול לגרום לפקק באיילון? התשובה היא שליחי המגע, שחוסמים את שליח הכאב. יש להם עדיפות על הנתיב למוח.
למה עוד? מגע שטחי ומגע עמוק לא רק חוסמים כאב, הם גם מעודדים ייצור אנדורפינים במוח המפיצים תחושת נעימות ומורידים עוצמות כאב בכל הגוף. זו תחושת הריחוף/כבדות נעימה שקיימת לאחר טיפול, אקמול טבעי אם תרצו.
מהסיבות הללו מסאז' הוא לא רק צורה נעימה להקלה מכאבים, אלא גם חוויה רוחנית, המקשרת אותנו עם אותן תחושות ראשוניות שחשנו כשהיינו ילדים, שנסכו בנו בטחון ונעימות, שלווה ורצון להעביר את התחושה הזאת הלאה. תארו לכם שכל האנשים במקום העבודה שלכם היו מתייחסים אחד אל השני כמו משפחה. תחושות של אחדות, ואחווה אינן קלישאות ישנות, אלא רגשות אמיתיים שניתן לעורר באמצעות מגע.
מחקרים על מסאז' (בציון המקור):
מחקר מספר 1
מתוך Osborne – Sheets, 1988, p. 17
Lockhart, Esther “Massge therapy: mind/body effects on chronic pain patients” Master’s Thesis University of North Texas Denton, Texas, 1988. Op.
במחקר שבו קיבלו נשים הרות מסאז' פעמיים בשבוע למשך 4 שבועות ירדו באופן משמעותי כאבי הגב וכאבי הראש. המחקר הראה ירידה במתח בשרירים, ירידה במתיחות פיזית ומנטלית, ירידה בעייפות ובתחושות דיכאון. הנשים ביטאו תחושות של חיוניות גוברת ושיפור במצב הרוח.
מחקר מספר 2
מתוך האינטרנט http://gateway.ovid.com/rel410/serverl/ovidweb.cgi
Field T. Hernandez-Reif M. Hart S. Theakston H. schanberg S. Kuhn C.
Touch Research Institute, University of Miami School of Medicine, Florida, USA.
Pregnant women benefit from massage therapy.
Journal of Psychosomatic Obstetrics & Gynecolgy. 20 (1) : 31-8, 1999 Mar.
המחקר בדק את השפעת המסאז' על נשים הרות:
קבוצה של 26 נשים קיבלו טיפול למשך 20 דקות פעמיים בשבוע לתקופה בת 5 שבועות. לחלק מהן הטיפול היה מסאז' ולחלק מהן הטיפול היה הדרכה מילולית לרגיעה והרפייה. שתי הקבוצות דיווחו על ירידה בתחושות המתח והחרדה אחרי הטיפול הראשון והאחרון.
רק אצל קבוצת הטיפול במסאז' דווח גם על שיפור במצב הרוח, שינה טובה יותר וירידה בכאבי גב. בנוסף על אלו, בדיקות הראו על ירידה ברמת הורמון המתח בשתן (נוראפינפרין), על פחות סיבוכים בלידה, פחות סיבוכים אצל התינוק לאחר הלידה ופחות מקרים של לידה מוקדמת.
מחקרים נוספים (מתוך אתר "מכבי טבעי"):
1. בקבוצה של פגועי עמוד השדרה שקיבלו סדרת טיפולי עיסוי התחזקו השרירים, גדל טווח התנועה של היד ופחתו דיכאון וחרדה.
2. מסאז' מיוחד הפחית תחושת גירוד, כאב, חרדה והפרעות במצב הרוח של נפגעי כוויות קשות.
3. סדרת טיפולי מסאז' בנשים שלקו בתסמונת קדם-וסתית הפחיתה צבירת נוזלים, הקלה כאב
והפחיתה רמות של חרדה ודיכאון.
4. נשים שלקו בדיכאון לאחר לידה והשתתפו בסדנת עיסוי תינוקות, הצליחו ליצור תקשורת טובה יותר עם תינוקן.
5. פגים שקיבלו טיפולי עיסוי, אם מאחות מיומנת ואם מאמם, העלו במשקלם יותר מפגים שלא קיבלו עיסוי.
6. מתבגרים אגרסיביים דיווחו שפחתה בהם העוינות אחרי סדרת טיפולי מסאז', והוריהם דיווחו שהם נעשו פחות תוקפניים. רמת החרדה שלהם פחתה.
7. בקרב ילדים שלקו בהפרעות קשב וריכוז השתפרו הזיכרון לטווח קצר וההתנהגות בכיתה.
8. בכתב עת פסיכולוגי התפרסמה סקירה ולפיה סדרת טיפולי מסאז' מפחיתה דיכאון וחרדה באותה מידה של טיפול פסיכולוגי.
9. עיסוי מיוחד של דופן הבטן הקל כאבים של אנשים שעברו ניתוח לכריתת המעי .
10. אצל חולי סרטן שקיבלו טיפולי מסאז' פחתה רמת החרדה. כך שהייאוש נעשה יותר נוח…
אם גם אתם רוצים לשנות את חייכם לטובה – צרו קשר בטופס הבא: